wtorek, 7 stycznia 2014

Sernik kajmakowy z czekoladową nutą

Pozostając cały czas pod wrażeniem domowego kajmaku tym razem na jego bazie zrobiłam sernik. Kajmak wzbogaciłam gorzkim kakao uzyskując piękny, trochę nietypowy dla serników, kolor. Zwieńczeniem był zapiekany śnieżnobiały krem z kwaśnej śmietany. Sernik ma wyczuwalny smak kajmaku, co jest jego atutem, brak kruchego spodu potęguje jego kremowość i delikatność. Polecam!




Tortownica o średnicy 24 cm
arkusz papieru do pieczenia

Kajmak:
500 ml śmietanki kremówki (30%)
500 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
3 łyżki gorzkiego kakao

Pozostałe składniki masy serowej:
500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g serka mascarpone
6 jajek
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wierzch sernika:
400 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru

  • Przygotuj kajmak zgodnie z przepisem, który umieściłam tutaj zmniejszając ilość masła o połowę. Pod koniec gotowania dodaj przesiane kakao, zamieszaj i zdejmij z ognia. Kajmak pozostaw do przestygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Twaróg umieść w misce, wymieszaj go z serkiem mascarpone. Dodaj stopniowo przestudzony kajmak, mieszaj do połączenia. Następnie wbij pojedynczo jajka, dodaj przesiane mąkę i cukier puder. Całość mieszaj do czasu aż masa będzie jednolita. Możesz też wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Masę przelej do tortownicy ze zdejmowaną obręczą i piecz przez 60-70 minut. Gdy sernik wstawisz do piekarnika zmniejsz temperaturę do 150 stopni. 
  • Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i delikatnie ubij rózgą aż zrobi się puszysta. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika rozłóż na nim równomiernie śmietanę i wstaw ponownie na 15 minut. Sernik pozostaw do ostygnięcia w wyłączonym otwartym piekarniku. Przestudzony sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!


4 komentarze :

  1. Uwielbiam serniki, ten wygląda bardzo lekko i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... Serniki to taka moja mała-wielka miłość, uwielbiam je! Ty już samym opisem sprawiłaś, że miałam ochotę go spróbować, a po zobaczeniu mam jeszcze większą :)

    OdpowiedzUsuń